kalorie.pasiasty.pl :: tabela kalorii
E100 - E199 - barwniki Utwórz PDF Drukuj Wyślij znajomemu

 E100 

  

Kurkumina; naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa. Stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach, musztardzie, kosmetykach. Nieszkodliwy.

 E101 

  

Ryboflawina, laktoflawina, witamina B2; żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach .Występuje w przyrodzie. Jest degradowana przez UV. Nieszkodliwy.

 E102 

  

Tartrazyna; syntetyczny, cytrynowożółty barwnik produkowany głównie do celów spożywczych. Używany przy produkcji napojów w proszku, esencji owocowych, miodu sztucznego, musztardy. Może wywoływać alergie. Jest niezalecana dla dzieci. Odradza się spożywanie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy.

 E103 

  

Rezorcyna; stanowi składniki farb do włosów, płynów do układania włosów oraz leków zewnętrznych o działaniu keratolitycznym i grzybobójczym. Zabroniony.

 E104 

  

Żółcień chinolinowa; zielonkawo-żółty barwnik spożywczy. Powoduje zapalenie skóry. Może powodować mutację materiału genetycznego, przyczyniając się do rozwoju choroby nowotworowej. Używany jest w: lodach, galaretkach do ciast, cukierkach na kaszel, napojach gazowanych oraz jako barwnik w tatuażach i kosmetykach. Powoduje nadpobudliwość u dzieci. Jest uważany za toksyczny i jest zakazany w większości krajów, np. w USA i w Japonii.

 E105 

  

Żółcień trwała AB; zabroniony.

 E110 

  

Żółcień pomarańczowa; barwnik żółto-pomarańczowy stosowany do barwienia żywności; dodatek do marmolady, marcepanu, zup w proszku, żeli, gum do żucia, powłok tabletek. Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek. W wielu krajach zakazany ze względu na swoją szkodliwość; niebezpieczny.

 E111 

  

Oranż GGN, oranż α-naftolowy; zabroniony.

 E120 

  

Kwas karminowy, karmina, koszenila; naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy.

 E121 

  

Lakmus; zabroniony.

 E122 

  

Azorubina, karmoizyna; czerwony barwnik azowy, syntetyczny; stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach. Może wywoływać alergie.

 E123 

  

Amarant; syntetyczny; ma barwę ciemnoczerwoną oraz dobrą wytrzymałość na wysoką temperaturę i światło. Stosowany do barwienia nielicznych produktów spożywczych, takich jak: niskoprocentowe napoje alkoholowe i kawior. Obecnie barwnik ten wycofywany jest z użycia w produktach spożywczych. Natomiast jest z powodzeniem stosowany do barwienia kosmetyków:  głównie szminki. Istnieją badania dowodzące jego mutagenności. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Może wywoływać alergie.

 E124 

  

Czerwień koszenilowa; czerwony syntetyczny barwnik spożywczy; dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych. Może wywoływać alergie.

 E125 

  

Zabroniony.

 E126 

  

Zabroniony.

 E127 

  

Erytrozyna; syntetyczny, wiśniowo-czerwony barwnik spożywczy. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.

 E130 

  

Zabroniony.

 E131 

  

Błękit patentowy V; syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy.

 E132 

  

Błękit indygowy, indygo, indygotyna; uważany za nieszkodliwy. Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery.

 E133

 

Błękit brylantowy FCF; syntetyczne barwnik zielonkawo-niebieski. Ze względu na swoją szkodliwość zakazany w niektórych krajach.

 E140 

  

Chlorofil; naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe.

 E141 

  

Kompleks miedziowy chlorofilu; dodatek żywnościowy, zielony barwnik stosowany w niektórych serach typu Feta, dodatek do groszku konserwowego. Uwazany za nieszkodliwy.

 E142 

  

Zieleń brylantowa, zieleń malachitowa G, zieleń diamentowa, zieleń s; syntetyczny, zielony barwnik stosowany w przemyśle spożywczym. Szkodliwy dla zdrowia, w niektórych krajach zakazany.

 E150 

  

Karmel; naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego; dodatek barwiący do niektórych napojów i deserów; Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy.

 E151 

  

Czerń brylantowa PN; syntetyczny, rozpuszczony w wodzie daje granatowo-fioletowe zabarwienie. Znajduje zastosowanie w barwieniu niektórych wyrobów cukierniczych, napojów spirytusowych, ciasta w proszku z czarną porzeczką, sos brązowy, jogurty (zwłaszcza pitne). Zakazany w Stanach Zjednoczonych; niezalecany dzieciom. Może wywoływać alergie.

 E152 

  

Zabroniony.

 E153 

  

Węgiel drzewny; naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego; dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy.

 E160 

  

Karetonoidy; nieszkodliwy.

 E160a

 

Karoten; alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła; nieszkodliwy.

 E160b

 

Annato; pomarańczowy barwnik otrzymywany naturalnie z nasion drzewa tropikalnego; używany do barwienia margaryny, olejów roślinnych, żółtych serów, ciast; nieszkodliwy.

 E160f

 

Karotenoid, ester etylowy; niedopuszczony w Polsce.

 E161 

  

Ksantofil, karetonoidy; niedopuszczony w Polsce.

 E162 

  

Betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana; naturalny, ciemnoczerwony/fioletowy; dodatek do przetworów owocowych; nieszkodliwy.

 E163 

  

Antocyjan; czerwonawy, naturalny; występuje w winogronach i jagodach; dodawany do napoi, konserw owocowych, słodyczy; nieszkodliwy.

 E170 

  

Węglan wapnia; biały barwnik; środek ścierny w pastach do zębów; nieszkodliwy.

 E171 

  

Biel tytanowa, dwutlenek tytanu; syntetyczny, mineralny biały barwnik; biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów; uważany za nieszkodliwy.

 E172 

  

Wodorotlenek żelaza; syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki, rzadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas. Uważane za nieszkodliwe.

 E173 

  

Glin, aluminium; syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik; stosowany do dekoracji słodyczy. Parlament Europejski uznał, że dodawanie aluminium powinno być zakazane, ponieważ ma związek z chorobą Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.

 E174 

  

Srebrny; naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant; dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słodyczy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie.

 E175 

  

Złoty; naturalny, mineralny złoty barwnik; dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów; może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach; odradza się częste stosowanie.

 E180 

  

Karmin 6B; syntetyczny, czerwony barwnik; stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów; odradza się częste spożywanie. Może wywoływać alergie.

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »