kalorie.pasiasty.pl :: tabela kalorii
E200-E299 - konserwanty, regulatory kwasowości Utwórz PDF Drukuj Wyślij znajomemu

 E200 

  

Kwas sorbowy; syntetyczny, stosowany jako konserwant, głównie w margarynie i serach. Uważa się, że jest nieszkodliwy dla zdrowia, choć często powoduje reakcje alergiczne. W badaniach na szczurach stwierdzono, że kwas ten, podawany z dietą, powodował powiększenie masy wątroby bez zmian histopatologicznych.

 E201 

  

Sorbinian sodu, sól sodowa kwasu sorbowego; syntetyczny, dodawany do serów, margaryn; nieszkodliwy.

 E202 

  

Sorbinian potasu, sól potasowa kwasu sorbowego; syntetyczny, dodawany do serów, margaryn, jogurtów i innych fermentowanych produktów mlecznych; nieszkodliwy.

 E203 

  

Sorbinian wapnia, sól wapniowa kwasu sorbowego; syntetyczny, dodawany do serów, margaryn; nieszkodliwy.

 E210

  

Kwas benzoesowy; syntetyczny, dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek. Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie.

 E211 

  

Benzoesan sodu, sól sodowa kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; występuje naturalnie w znacznych ilościach (które mogą przekraczać 0,1%) w żurawinach, borówkach i śliwkach suszonych, a także w renklodach, cynamonie, goździkach i jabłkach. Dodawany do przetworów owocowych, przetworów warzywnych, różnych sałatek, koncentratu pomidorowego, napojów gazowanych. Benzoesan sodu działa drażniąco na śluzówkę żołądka, dlatego spożycie zawierających go produktów może u osób nadwrażliwych (np. chorych na chorobę wrzodową) powodować dolegliwości bólowe. Odradza się częste spożywanie.

W połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen, co ma znaczenie szczególnie w przypadku napojów gazowanych, w których stosuje się jednocześnie obie te substancje. Temperatura i naświetlenie to czynniki przyspieszające formowanie się benzenu.

 E212 

  

Sól potasowa kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz E 210). Może wywoływać alergie.

 E213 

  

Benzoesan wapnia, sól wapniowa kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz E 210). Może wywoływać alergie.

 E214 

  

p-hydroksybenzoesan etylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetyczny,  stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie. Może wywoływać alergie.

 E215 

  

p-hydroksybenzoesan etylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz E 214). Może wywoływać alergie.

 E216 

  

p-hydroksybenzoesan propylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz E 214). Może wywoływać alergie.

 E217 

  

p-hydroksybenzoesan propylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz E 214). Może wywoływać alergie.

 E219 

  

p-hydroksybenzoesan metylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz E 214). Może wywoływać alergie.

 E220 

  

Bezwodnik siarki, dwutlenek siarki;  syntetyczny; dodawany do soków owocowych i koncentratów, win, suszonych owoców); odradza się częste spożywanie; uwaga osoby wrażliwe i astmatycy; niszczy witaminę B 12.

 E222

  

Kwaśny siarczyn sodu, wodorosiarczan sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.

 E223 

  

Pirosiarczan sodu, dwusiarczan sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.

 E224 

  

Pirosiarczan potasu, dwusiarczan potasu; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.

 E226

  

Siarczan wapnia, siarczyn wapnia; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.

 E227 

  

Wodorosiarczan wapnia, kwaśny siarczyn wapnia; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.

 E230

 

Bifenyl, Diphenyl; syntetyczny; dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych; stosowany także jako pestycyd; zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

 E231 

  

Syntetycznie otrzymywany konserwant; dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych; stosowany także jako pestycyd; zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. Patrz E230.

 E232 

  

Syntetycznie otrzymywany konserwant; dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych; stosowany także jako pestycyd; zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. Patrz E230.

 E233 

  

Syntetyczny; używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów; stosowany także jako pestycyd oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych; niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii; zakłóca czynności skóry.

 E236 

  

Kwas mrówkowy; syntetyczny; dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych; nieszkodliwy.

 E237 

  

Mrówczan sodu; syntetyczny; nieszkodliwy.

 E238 

  

Mrówczan wapnia; syntetyczny; nieszkodliwy.

 E239

  

Urotropina, heksamina; syntetyczny; może wywoływać alergie.

 E249 

  

Azotyn potasu; syntetycznie otrzymywany konserwant; dodatek do wędlin;  szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy; odradza się częste spożywanie.

 E250 

 

Azotyn sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant; dodatek do wędlin;  szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy; odradza się częste spożywanie.

 E251 

 

Azotan sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant; dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych; szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy; odradza się częste spożywanie.

 E252 

 

Azotan potasu; syntetyczny; dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych; zapobiega tworzeniu się jadu kiełbasianego; szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy; odradza się częste spożywanie.

 E260 

  

Kwas octowy; syntetyczny lub fermentacyjny; dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek; nieszkodliwy.

 E261 

  

Octan potasu; syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek; nieszkodliwy.

 E262 

  

Dwuoctan sodu; syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek; nieszkodliwy.

 E263 

  

Octan wapnia; syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek; nieszkodliwy.

 E270 

  

Kwas mlekowy; u noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+). Nieszkodliwy.

 E280 

  

Kwas propinowy; syntetycznie produkowany konserwant; może zmieniać zapach i smak potraw; dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Odradza się częste spożywanie

 E281 

  

Propinian sodu, sól sodowa kwasu propionowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; może zmieniać zapach i smak potraw; odradza się częste spożywanie.

 E282 

  

Propinian wapnia, sól wapniowa kwasu propionowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; może zmieniać zapach i smak potraw; odradza się częste spożywanie.

 E283 

  

Propinian potasu, sól potasowa kwasu propionowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; może zmieniać zapach i smak potraw; odradza się częste spożywanie.

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »