kalorie.pasiasty.pl :: tabela kalorii
E400-E499 - emulgatory, środki spulchniające, żelujące, itp. Utwórz PDF Drukuj Wyślij znajomemu

 E400 

  

Kwas alginowy; naturalna (otrzymywana z glonów morskich) substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania; może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku; w przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie; może szkodzić kobietom ciężarnym; odradza się częste spożywanie.

 E401 

  

Alginian sodu, sól sodowa kwasu alginowego; naturalny (otrzymuje się ją z wodorostów wyrzucanych na brzeg Atlantyku) środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca; może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku; w przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie; może szkodzić kobietom ciężarnym; odradza się częste spożywanie.

 E402 

  

Alginian potasu, sól potasowa kwasu alginowego; naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca; może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku; w przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie; może szkodzić kobietom ciężarnym; odradza się częste spożywanie.

 E403 

  

Alginian amonu, sól potasowa kwasu alginowego; naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca; może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku; w przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie; może szkodzić kobietom ciężarnym; odradza się częste spożywanie.

 E404

  

Alginian wapniowy, sól wapniowa kwasu alginowego; naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i substancja żelująca, może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku; w przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie; może szkodzić kobietom ciężarnym; odradza się częste spożywanie.

 E405 

  

Alginian propylenowo-glikolowy; naturalny, roślinny środek zagęszczający, emulgator i stabilizator piany; pochodna kwasu alginowego; może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku; w przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie; może szkodzić kobietom ciężarnym; odradza się częste spożywanie.

 E407 

  

Karagen; naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich; używany do wytwarzania galaret i żeli; w bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym; w dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco; zakłóca trawienie; odradza się częste spożywanie. 

 E450 

  

Fosforany; syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości; spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia; zakłóca trawienie; odradza się częste spożywanie.

 E461 

  

Metyloceluloza, eter metylowy celulozy; naturalny środek zagęszczający i stabilizator; przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczającezakłóca trawienie.

 E462 

  

Etyloceluloza; związki celulozy; zakłóca trawienie.

 E463 

  

Hydroksypropyloceluloza;  naturalny środek zagęszczający i stabilizator; przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające; zakłóca trawienie.

 E465 

  

Etylometyloceluloza; naturalny środek zagęszczający i stabilizator; zakłóca trawienie.

 E466 

  

Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy; naturalny środek zagęszczający i stabilizator; przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające; zakłóca trawienie; może wywoływać alergie.

 E477 

  

Estry kwasów tłuszczowych, ester glikolu propylenowego, ester propylenowo-glikolowy; syntetyczne emulgatory; brak wystarczających danych; niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii; zakłóca trawienie.

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »